Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díjugratás
Dublinban, 1864-ben rendeztek először nyilvános díjugratóversenyt, melynek célja a vadászlovak alkalmasságának vizsgálata volt. A verseny egy magasugró és egy távolugró versenyszám megrendezéséből állt, s ez jelentette a modern, mai lovassport kezdetét is.
Ma az ugratóversenyek a lovassport egyik leglátványosabb, legnépszerűbb versenyei. Ebben az ágban található a legnagyobb számú versenyző.
A lovasok egymástól eltérő magasságú és szélességű akadályokból álló sorozaton ugratnak át. A cél: a legkevesebb verőhibával a szintidőn belül teljesíteni a pályát.
Díjlovaglás
A díjlovas bemutató a ló és lovas közötti tökéletes harmóniát és összhangot mutatja be, tulajdonképpen az idomítás alfája és omegája. Már XIV. Lajos hadseregének kiképzésében sokat adtak arra, hogy a katonák lova egy talpalatnyi helyen is engedelmesen mozogjon, forduljon, robbanékony, mégis nyugodt legyen.
A díjlovaglás célja a ló alkatának, mozgásának és képességeinek harmonikus kifejlesztése. A díjlovagló versenyek a nemzetközileg előírt díjlovagló négyszögben zajlanak, ahová a ló kiképzési fokának megfelelően, meghatározott feladatokat írnak ki.
A díjlovaglás leglátványosabb formája az úgynevezett Zenés Kűr, ahol a zenével összhangban mutatják be csodálatos gyakorlataikat lovaikkal a lovasok.
Távlovaglás
Talán a mai lovassportok közül a távlovaglás tekint vissza a legrégebbi múltra. Bukephalos Nagy Sándort állítólag 18.000 km-en át vitte a hátán. Az amerikai póniexpressz egyik lovasa hat hónapon át hetente, a hét három éjszakáján, 480 km-t tett meg.
A 19. század végén a katonaság rendezett hosszabb távon távlovagló versenyeket. A Bécs-Berlin között 1892-ben megrendezett távlovagló verseny a magyar lovak átütő sikerét hozta. Mivel sok ló nem élte túl a megpróbáltatásokat, ma már igen szigorú szabályok mellett rendezik meg a távlovagló versenyeket. A Nemzetközi Lovas Szövetség 1980-ban hivatalos szakágává nyilvánította a távlovaglást.
A speciálisan erre a célra tenyésztett és felkészített lovakon a versenyzők különböző távokon (30-120 km) indulhatnak. A pálya előre meghatározott útvonalon halad, s változatos terepviszonyokkal rendelkezik.
Western lovaglás
A western lovaglás a mai Egyesült Államok területén a cowboyok munkalovaglásából alakult ki. Olaszországban, Ausztriában és Németországban ma már sokan választják ezt a lovaglási stílust, mely hazánkban is egyre népszerűbb.

 
Lovastorna (voltizs)
 
A lovaglás és az akrobatikus torna ötvözete. Általában zenére végrehajtott tornagyakorlat lóháton. Az olasz „voltigare” szó eredeti jelentése: „röpködni”. A szó kifejezi a lovon végzett tornagyakorlatok könnyedségét, a fel- és leugrásokat. Már a lovagkorban ismerték és alkalmazták a lovon végrehajtott tornagyakorlatokat a lovagok ügyességének fejlesztésére. A 19. században a magyar huszárok is űzték, a lovon való ülésük javítására. 1920-ban és 1928-ban olimpiai sportág is volt. Napjainkban leginkább a gyermekek sportja. Egy összeforrott gyerekcsapat mutatja be gyakorlatait lépésben, ügetésben, vágtában.
 
Ügető verseny
Az ügetőverseny egy ellipszis alakú pályán folyik, a lovak könnyű kis kocsikba (sulky) vannak befogva. A lovak csak ügetés jármódban haladhatnak (poroszka-versenyeken természetesen poroszkálva), a vágtába beugró lovat diszkvalifikálás terhe mellett azonnal rendezni kell. A versenyek időméréssel standardizált körülmények között zajlanak, a ló legjobb rekordját származási lapján is feljegyzik.
Az ügetőversenyzés Magyarországon is az egyes- és kettesfogathajtás változataként, az útviszonyok javulásával együtt fejlődött ki. Könnyű kocsi előtt, hosszú távon az a ló bizonyult legkitartóbbnak, amelyik lendületesen üget. Ez a jármód jellemezte azt a típusú, könnyű hámos lovat, amelyet a XIX. század második felében „jukker”-nek neveztek, és a legjobb európai kocsilónak tekintettek. Az amerikai és az orosz ügetőlovak ugyan azidőtájt, rövid távon már gyorsabbak voltak, de 30 kilométernél hosszabb táv-kocsiversenyeken a - „jukker” kocsit húzó - magyar „jukker” lóval nem tudtak lépést tartani. Az ügetősport viszont (külföldi mintára) a nézők által még belátható - és egyre rövidebb - távokra rendezkedett be.

Fogathajtó verseny
 
Ezután következik a versenyszabályok ismertetése, és megtörténik a sorsolás. A sorsolás után minden versenyzővel megismertetik a pályát, amit először gyalogosan bejárhatnak. Ezt többször is megtehetik, belátásuk szerint, de a versenypályát  fogattal kipróbálni nem lehet. Erre van külön egy gyakorlópálya biztosítva, ahol 1-2 akadály van felállítva és itt a fogattal is van lehetőség egy kis gyakorlásra a verseny megkezdése előtt.A pályán felállított sejbák, (műanyagból készült bóják és a tetején egy labda van) között kell a versenyzőknek lovas fogattal manőverezni, úgy hogy a labdák a helyükön maradjanak. Minden labda leverése 5 hibapontot jelent. A versenyben az idő is számít, így azonos hibapont mellett a rövidebb idő alatt teljesítő versenyző a nyertes.A versenyt egy versenybíró felügyeli aki  az időt is méri. 
A verseny befejezése után megkezdődik az eredményhirdetés, aminek keretében az első három helyezett átveheti a névre szóló oklevelet és ajándékot.
Lovaspololovaspolo

A póló kezdetei, mint minden nagyszerű dologé, az idők homályába vesznek, de az bizonyos, hogy már időszámításunk előtt évszázadokkal játszották Perzsiában, ahonnan elterjedt egész Ázsiaba, főként Tibetbe, Indiába, Kínába és Japánba.
A pólót az Indiában állomásozó angol tisztek fedezték fel a modern kor számára 1850 körül. Első klubjukat 1869-ben alakították Angliában.
Innen kezdve a póló világszerte hódít, legtöbben Argentínában, az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Ausztráliában, Mexikóban és Indiában játszák.
Európában századunk eleje óta ismert és népszerű, a II. Világháborút megelőzően (pl.: az 1936-os berlini olimpia műsorán is szerepelt, ahol a magyar csapat kitűnő eredményt ért el) egész Európában és Magyarországon is rengetegen űzték.
Nyugodtan állíthatjuk, hogy a póló ma világszerte reneszánszát éli.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

paks

(andika, 2014.04.16 16:02)

nekem teccik ez az oldal nagyon jó én is nagyonb szeretel lovagolni,voltam már távlovagláson is. :)

Mezofeny

(Petra, 2009.11.24 20:21)

A legjobb a dujugratas.....en is par honapja kezdtem el ezt a sportot.....eleg jol megy mar de ugy erzem van meg mit tanulni......aki meg a dijugratasban tevekenykedik az jelentkezen.....(petra825@yahoo.com)

Mezofeny

(Petra, 2009.11.24 20:18)

ahhh nagyon jo ez az oldal.....:):):)

niki.181@hotmail.com

(NIKI, 2009.11.05 17:27)

kurva jó ez az oldal de a galopp kimaradt:P:D

rózsa utca 9

(Brasnyó Virág, 2009.01.31 14:18)

Ez tényleg igaz.
Na ki vele!
HONNAN SZERZED EZEKET A JÓ CUCCOKAT??????????????